Røgalarmkampagnen RED FARMOR 2011
Ældre er i risikogruppen, når det handler om brand i hjemmet. Derfor er opsætning af røgalarmer vigtig i det forebyggende arbejde, og derfor opsatte BrandBevægelsen i uge 44 røgalarmer hos ældre i otte kommuner: Thisted, Morsø, Jammerbugt, Randers, Skanderborg, Vejle, Kerteminde og København.
Røgalarmerne sættes op hos de ældre, fordi de udover at være den mest udsatte gruppe for dødsbrande også er den befolkningsgruppe, der har færrest røgalarmer i hjemmet. Forklaringen på det er ofte, at de ikke selv fysisk kan sætte en røgalarm op.
Derfor må andre gøre det, og BrandBevægelsen satte alarmer op hos ældre i både 2007, 2008, 2009 og 2010 og fortsatte i år i håb om at inspirere andre til at gøre det samme. Alarmerne er indkøbt for penge fra TrygFonden. De sættes op af lokale frivillige.
Kampagnen havde en særlig hjemmeside: Hjemmesiden var aktiv hele året. Her lå kampagnens materiale til fri benyttelse, og siden har en "superhelte"-test.
Omkring 40 procent af de, der omkommer i brand, er over 67 år, men gruppen udgør kun 13 procent af befolkningen!
Rygning er den mest almindelige årsag til dødsbrande, og langt de fleste dødsbrande finder sted i hjemmet. Derfor er en røgalarm i hjemmet vigtig. Røgalarmen bliver vækket af røgen – det gør en sovende ikke.
I 2007 satte daværende forsvarsminister Søren Gade kampagnens første røgalarm op hos en pensionist i Holstebro, Lilian Hebsgaard (se billedet nederst på Profil-siden).
Søren Gade, der også var minister for beredskabet, roste BrandBevægelsens kampagne:
”Det er et rigtig godt initiativ. Der er mange eksempler på, at folk er blevet reddet af deres røgalarm, så det er vigtigt, at vi alle sammen får sådan en. Vi skal tage hånd om hinanden, især de ældre,” sagde Søren Gade